Artikkelit

Aloitin joogaharjoitukseni jo 1980 luvulla, opettelemalla kirjasta aurinkotervehdykset,
muutaman asennon ja päälläseisonnan. Tätä tein aamuisin itsekseni. Harjoitus jäi
kunnes törmäsin siihen uudelleen Helsingissä. Olin löytänyt lajini. Vuosieni varrella olen sekä harrastanut että ohjannut aerobicin useita muotoja. Joogan uudelleen löydettyäni mielenkiinto meni nopeisiin askelkuvioihin, voimakkaaseen musiikkiin ja yleiseen rauhattomuuteen. Niin lopetin aerobic-tyyppisten tuntien ohjauksen ja aloitin astangajoogan ohjaamisen.

Astangajooga rauhoitti rauhatonta mieltäni ja antoi hyvän olon elämääni.
Olen aina pitänyt fyysisesti raskaista harjoituksista, joogasta sitä saa ja paljon.
Tosin pikkuhiljaa ymmärrän myös hellittää, vähemmän on joskus enemmän, ja yritän olla päästämättä mielen hallitsemaan harjoittelua. Tämä tarkoittaa myös sitä että irrottaudun myös peloistani ja että vain pitkäjänteisellä työllä voi saavuttaa jotain. Pala palalta eheämmäksi.

Olen saanut kaksi ihanaa lasta jooga-aikanani (Miro 7 v. ja Mira 5 v.). Molemmista olen joogannut viimeiselle raskauskuukaudelle asti, asentoja varioiden. Joogalla olen selvinnyt molempien koliikit ja sairauskierteet yliherkkyyksineen. Kesän kohokohtia minulle ja lapsille on Helsingin Astanga Joogakoulun kesäleiri Houtskarissa, pääopettajana Lino Miele. Olen jopa saanut mieheni Ilpon joogaamaan, ehkäpä jo ensikesänä lähdemme Houtskarin kesäleirille koko perheen voimin.

Olen kiitollinen siitä että olen löytänyt loistavat opettajat joogaani ja joogan ohjaamiseeni.

Joogatielläni tärkeimmät ihmiset ovat Juha Javanainen, Monna Grönlund, Hanne Sydänmaa ja Magnus Appelberg. Myös edesmenneellä gurujilla Sri K Pattabhi Joisilla on suuri merkitys joogan ymmärrykselleni, vaikka harjoitus on fyysisesti raskas, siihen kuuluu myös lempeyden ja rakkauden ymmärtäminen, itseä ja maailmaa kohtaan. Kiitän myös kaikkia muita opettajiani ja
oppilaitani.

Astangajoogan ohjaaminen on minulle yhtä tärkeää kuin oma harjoitteluni, saan jaettua sitä mikä auttaa minua itseäni voimaan paremmin.

Back to Top